Nicio reacţie adversă la vaccinul diftero – tetanic nu a fost semnalată în Sălaj, spre deosebire de alte judeţe, unde zeci de copii au ajuns la spital, după ce le-a fost administrat acest ser, acuzând stări de vomă, ameţeli şi dureri în braţul unde a fost făcut vaccinul.
Ministerul Sănătăţii a decis, la finele săptămânii trecute, oprirea de la utilizare a două loturi de vaccin diftero-tetanic după ce au fost înregistrate 53 posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI) în cinci judeţe, dintre acestea 41 de cazuri fiind vaccinate cu două loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013-2014. Din fericire, Sălajul nu se numără printre acele judeţe.
În Bacău, 18 elevi de clasa a VIII-a au ajuns, săptămâna trecută, la spital după ce au fost vaccinaţi diftero-tetanic, în cadrul campaniei naţionale de imunizare împotriva tetanosului şi difteriei. În aceeaşi săptămână, alţi nouă elevi de la o şcoală din Curtea de Argeş au ajuns la Urgenţă, cu stări de rău după ce au fost vaccinaţi cu acelaşi ser. Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. „La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare. În urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate un număr de 53 posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI) în cinci judeţe. Din aceste 53 cazuri, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu două loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013 şi 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare. Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale”, precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Aceştia au mai adăugat că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări „uşoare şi tranzitorii” care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor. „Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menţionăm că, administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post – vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată etc)”, concluzionează oficialii Ministerului.
Imunizarea copiilor a avut loc la începutul acestei luni
Campaniile şcolare de vaccinare au fost reluate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj la începutul acestei luni, când, în intervalul 5 – 15 ianuarie a avut loc imunizarea obligatorie a elevilor de clasa a VIII-a împotriva infecţiilor. Stabilită iniţial după mijlocul lunii decembrie 2014, acţiunea a fost reprogramată după vacanţa de iarnă, respectiv pentru luna ianuarie. „Campania de vaccinare urma să înceapă în jurul datei de 15 decembrie, însă, având în vedere că în 20 decembrie elevii au intrat în vacanţă, acţiunea a fost reprogramată pentru luna ianuarie, în intervalul 5-15 ianuarie”, a explicat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Potrivit catagrafiei realizate de instituţia menţionată, peste 4.000 de elevi din clasele a VIII-a şi a XI-a au fost imunizaţi cu vaccin diftero – tetanic.
Campaniile de vaccinare din acest an şcolar au debutat în luna octombrie 2014, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii. Astfel, începând din 20 octombrie, primii programaţi au fost şcolarii din clasele primare. Aceştia au fost vaccinaţi împotriva poliomilitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, difteriei şi tetanosului. În decembrie 2014, elevii din clasele a VIII-a şi a IX-a urmau să fie imunizaţi cu vaccin diftero-tetanic, acţiunea ce are loc în această lună.
După cum au anunţat reprezentanţii Ministerului, au fost achiziţionate 380.000 de doze de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (RRO), 340.000 de doze de vaccin diftero-tetanic (dT) şi 250.000 de doze de vaccin polio inactivat (VPI).
Totodată, până la demararea campaniilor şcolare, DSP Sălaj trebuia să trasmită Ministerului Sănătăţii numărul necesar al dozelor de vaccin. Potrivit adresei Ministerului Sănătăţii, aceste campanii de vaccinare se adresează tututor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Între două administrări succesive ale aceluiaşi tip de vaccin se va păstra un interval minim de 28 de zile. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere. “Înaintea fiecărei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la : vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraidicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic ”, se precizează în adresa menţionată.